Vakantie! Ben jij aan het genieten in je eigen tuin of in een zonnig oord? Helemaal relaxed?
Of lichtelijk gefrustreerd door de drukte op de camping, het appartement zonder balkon, de weldadige warmte die inmiddels als zinderende hitte aanvoelt?
Vakantie levert veel moois en soms extra stress op. Juist omdat vrije dagen of een andere locatie je uit je vaste voorspelbare patroon halen.
‘Even er helemaal uit’, ‘lekker genieten van eten’, ‘even niets moeten’. Heerlijk. En… voor veel mensen is uit de normale structuur stappen ook lastig.
Als je last hebt van emotie-eten, dan kan het zijn dat je snoep- en snaaibuien tijdens je vakantie:
-verminderen omdat je steeds in gezelschap bent en weinig gelegenheid hebt om in je eentje stiekem te snaaien
-versterken omdat er meer eetmomenten zijn. Er is altijd wel een gezinslid dat ijs, gebak of een wijntje wil
-versterken omdat je je vaste structuur van maaltijden loslaat.
Vrijwel alle cliënten zeggen voor de zomervakantie: ‘ik ben zo toe aan niets moeten, aan niet meer in de vaste structuur zitten van werken, sporten en heen en weer vliegen’. Begrijpelijk. De zelfde cliënten verzuchten eind augustus; ‘oh ik ben zo toe aan het vaste ritme. Weer aan het werk, de kinderen naar school, weer normaal eten koken, niet meer van dat hap snap eten, BBQ-en etcetera’.
Mensen zijn vreemde wezens. Leven met een redelijk vaste structuur benauwd ons, we willen zo nu en dan ‘de boel de boel laten’. En daarna willen we weer in het ritme.
Rust, reinheid en regelmaat. Niet alleen kinderen, ook volwassenen hebben naar mijn ervaring ook veel baat bij dit traditionele advies.
Vrijwel iedereen die stap voor stap zijn of haar eetbuien onder controle krijgt vertelt dat het helpt om met regelmaat te eten. Regelmaat in je dagstructuur, voldoende rust en tijd om je eten te bereiden en te genieten van je maaltijden, gezond eten kiezen of koken (reinheid) in plaats van van de ene ‘junkfood’ verleiding naar de andere te gaan, het helpt echt om je eetbuien onder controle te krijgen. Zorg dus juist in je vakantie voor rust, reinheid en regelmaat, daarmee voorkom je vakantiekilo’s.
10 Tips voor een gewichtsneutrale zomer
1. Houd je vaste structuur van 3 maaltijden per dag aan, ja ook als je wat later opstaat.
2. Eet dezelfde hoeveelheden als thuis. Eet je thuis een schaaltje muesli als ontbijt. Doe dat ook op vakantie. Neem er geen croissantje en een vers wit bolletje bij (zucht, zo lekker).
3. Eet je thuis ‘s avonds alleen een hoofdgerecht… inderdaad, sla dan op vakantie ook het voorgerecht en toetje over. De verleidingen zijn groot, ik weet het. Door de desserts wordt je drang naar zoet gestimuleerd. Daar krijg je de dagen erna veel spijt van.
Tips van cliënten:
4. ‘Deze vakantie neem ik geen ijsjes, want als ik eenmaal overstag ga, dan sla ik weer door’.
5. ‘Dit jaar gaan we zelf koken en onze lunch klaarmaken op vakantie. Dat scheelt veel geld en calorieën. En eigenlijk zijn mijn maaltijden lekkerder dan die plates op afgeladen terrassen’.
6. ‘Sinds vorig jaar zijn al mijn weekendjes en vakanties actief! De fietsen gaan nu standaard mee en we wandelen vrijwel iedere dag 2 – 3 uur. Daarna is er nog tijd zat voor het zwembad’. Het heeft echt voldoening als je bezweet terug komt op de camping. En het is voor mij gemakkelijker om na de vakantie het sporten weer op te pakken’.
7. Ik doe nu actief mee met de kinderen. Voorheen bleef ik lekker met een boek bij de tent hangen. Nu ga ik iedere dag minstens een uur actief meespelen in het zwembad, badmintonnen of spelen met een bal’.
8. ‘Dit jaar slaan we het borrelen met 2 wijn en 6 hapjes of een schaal nootjes om 17.00 over. Ik neem dan gewoon een kopje koffie’.
9. ‘Ik ontspan met een goed boek i.p.v. met een zak chips’.
10. Wat is jouw tip voor een gewichtsneutrale zomer?
Deel het hieronder. Anderen kunnen veel baat hebben bij jouw tips!