7 soorten honger?? De geur van warme croissantjes, oh, te verleidelijk, een prachtig buffet vol mooie toetjes, onrust in mijn hoofd, beetje stress, ik moet iets eten.M’n maag rommelt, na het overslaan van mijn lunch.
Honger? ‘Wij kennen geen honger! Je hebt vast trek.’ Zo kreeg ik vroeger te horen van mijn moeder. Herkenbaar? Haar aanbod van een boterham met kaas sloeg ik af. Liever een koekje.
Als je last van snoep- en snaaibuien hebt, of als je regelmatig toch weer meer eet dan je je voorgenomen had, dan helpt het om je gevoel van honger te onderzoeken.
Mindful eten maakt een onderscheid tussen 7 soorten honger, die elk bij een specifiek deel van het lichaam horen.
1. Hoofdhonger
Je bent druk met gedachten over wel of niet mogen eten van dit koekje, deze boterham, deze maaltijd. Past het binnen mijn ‘dieet’? Is het verstandig om nu te eten of beter over een uur? Heb ik vandaag al gezondigd? Dan kan ik net zo goed aan de chips beginnen. Deze soort ‘honger’ heeft weinig verbinding met een fysiek hongergevoel. Je ‘honger’ wordt bepaald door geboden en verboden.
2. Ooghonger
Zien eten doet eten. Je ogen zijn groter dan de maag (dit overkomt mij iedere keer weer in een wok-restaurant!). Oh, dat Italiaanse ijs ziet er aantrekkelijk uit, dat wil ik nu hebben. Al die lekkere hapjes op een verjaardag. Oh, te verleidelijk.
3. Neushonger
Je hebt thuis ontbeten, maar de geur van de warme bakkerswinkel drijft je naar binnen. De geur van versgebakken appeltaart: daar gaan zelfs huizenkopers van overstag!
4. Mondhonger
Je wilt iets lekkers in je mond. Een vulling voor je mond. Ter afleiding misschien? Zin om in iets hard te bijten? Zakje wortelen mee naar je werk? Behoefte aan kauwen? Harthonger
5. Harthonger
Heeft met gevoelens te maken. Wat voel je? Blijdschap? Verdriet? Eenzaamheid? Waar hongert je hart nu echt naar? Naar verbinding, naar contact, naar troost, waardering? Welke behoeften wil je graag vervullen?
6. Maaghonger
Inderdaad, de echte ‘honger’. Je maag trekt, voelt leeg en kan zelfs gaan knorren. Je hebt te lang niet gegeten.
7. Lichaamshonger
Op celniveau: je lichaam kan op bepaalde momenten hongeren naar specifieke producten. Zo likken koeien en geiten aan zoutstenen om hun tekort aan te vullen. Veel mensen hebben behoefte aan water tijdens en na het sporten. Kruidenthee voor het slapen gaan. Koffie in de ochtend. Als ik pannenkoeken of patat als warme maaltijd heb gegeten, dan heb ik daarna echt behoefte aan groente. Na 3 dagen broodjes of fastfood (verbouwing, verhuizing) heb ik behoefte aan een bord fatsoenlijk warm eten.
Als je meer inzicht wilt krijgen in jouw hongergevoelens en momenten van (teveel) eten, noteer dan 2 dagen van welke soort honger sprake is als je iets wilt eten of drinken. Zet turfstreepjes achter het soort honger.
Door rustig, zonder oordeel (!), te kijken naar wat er per moment ‘hongert’, krijg je inzicht in je onderliggende behoeften die leiden tot snaaien of te veel een. Hierdoor kun je onderliggende behoeften op een andere manier bevredigen dan met snoepen en snaaien.
Ik heb vaak ooghonger. Ik ben een verleidingseter en eet nog steeds te veel bij buffetten en wokrestaurants. Lichaamshonger ken ik ook: behoefte aan gezond eten na een paar dagen matig en rommelig eten.
Welke soort honger herken jij vooral? Deel het en maak kans op een gratis boek “Liefde in plaats van chocola”.