“Overdag gaat het wel, maar ’s avonds, dan ga ik snaaien!” Hier kan sprake zijn van emotie-eten. Je dempt je frustratie, onrust, eenzaamheid met snoepen en snaaien. Of je vult om 22.30 je lege batterij op met chips of nootjes zoals ik helaas te vaak doe, zodat je het op bed gaan nog een uurtje kunt uitstellen. In mijn geval ben ik moe en heb ik uiteraard vooral behoefte aan slaap! Zeker in de koude, donkere wintermaanden.
Onderzoek eens hoe dit bij jou werkt. Snoep en snaai je vaak om ‘lastige’ gevoelens te dempen? Om de leegte te vullen? Om je boosheid of verdriet weg te stoppen?
Zo niet, dan kan het zijn dat je ‘gewoon eet omdat je het lekker vindt’.
Of er kan sprake zijn van een vaste gewoonte om iedere avond op de bank te snoepen. Een sterk patroon dat bijvoorbeeld samenhangt met TV-kijken. Dit noemen we een Olifantenpad. Vast gebaande paden in de jungle, of in ons geval, in onze hersenen.
Zie in de video hoe je zelf een Olifantenpad maakt en hoe je nieuwe paden aanlegt.
Mijn uitnodiging: kies nieuwe paden waar je je beter bij voelt. In geval van snaaien: kies ’s avonds fruit of een schaaltje yoghurt op een vast moment. Of kies 1 cracker met kaas als je de neiging hebt naar chips te grijpen. Sta je zelf toe om iedere avond nog één keer iets te eten dat gezond is. Dan ben je gevoed en kun je trots zijn. De nieuwe gewoonten dienen net als je oude gewoonten ingesleten worden. Een kwestie van veel oefenen dus. Logisch dat het regelmatig ‘fout’ gaat. Dat hoort erbij. De volgende dag mag je weer oefenen met je nieuwe Olifantenpad.