Vicieuze cirkel van streng lijnen – afvallen – aankomen
Ken je dat? Goede voornemens om nu echt af te vallen? Kiezen voor een strenge aanpak, met zero wijn en koekjes, max 1000 kcal en 4 x per week naar de sportschool?
Ben jij hier op 2 januari weer mee gestart? Of op 1 maart, met de lente en zomer in het vooruitzicht?
Heb jij je goede voornemens vastgehouden? Ga je nog enthousiast naar de sportschool? Nog geen koekjes, chips en wijn aangeraakt dit jaar? Veel fitter geworden en 3 kilo kwijt? Mooi! Gefeliciteerd! Of ben je afgehaakt, omdat je ook deze keer te hoge verwachtingen van jezelf had? Vier keer per week sporten… leuk plan, maar we weten allebei dat dit realistischer is voor topsporters dan voor drukke mensen zoals jij en ik die al blij zijn als ze om 20.30 de bank halen.
Vele ‘lijners’ herkennen helaas al te goed de vicieuze cirkel van streng lijnen – snel afvallen – één keer de fout in gaan – schuldig voelen – meer snaaien ‘want het maakt nu toch niets meer uit’ – aankomen – en weer streng lijnen. Doorloop jij deze cirkel jaarlijks één of meerdere keren?
Niet iedereen met overgewicht belandt in een vicieuze cirkel. Niet iedereen die in het voorjaar de strijd met het wintervet aangaat raakt verstrikt in dit patroon.
Wat maakt dan dat sommige mensen veelvuldig vast komen te zitten in de vicieuze cirkel? Dat komt door enkele vaste overtuigingen en patronen.
- Te snel te veel willen afvallen
Uiteraard weet je dat het verstandiger is om rustig af te vallen, om via gezond eten en meer bewegen twee kilo per maand kwijt te raken. Je weet dat die strenge lijnperiodes jou nooit blijvend resultaat hebben opgeleverd. Maar je wilt goed voor de dag komen op de bruiloft van je zus. Je gaat binnenkort met de familie op de foto. Je bent het spuugzat. Redenen om nu toch weer te kiezen voor streng lijnen. Eerst deze maand even vijf kilo kwijtraken, dat is een mooie start. Een streng dieet betekent dat je regelmatig honger hebt. Met een hongerige maag is het veel moeilijker om je neiging tot snoepen of snacken te weerstaan.
- Jezelf onderwerpen aan een dieet met absolute eisen
Je hebt een strak plan opgesteld waar je je deze keer voor honderd procent aan gaat houden: maximaal 1000 kilocalorieën op een dag. Dat betekent: absoluut geen wijntjes, geen enkel koekje, geen gebak, chips of chocola en geen rijst of pasta bij het warme eten. Je legt jezelf hiermee erg strikte eisen op. Je gedachten zijn de hele dag bij het verboden voedsel. Door het strenge regime vergroot je de kans op frustratie en daardoor op eetbuien.
- Jezelf verplichten tot drie keer per week de sportschool bezoeken
Je vindt dat je minstens drie keer per week de sportschool moet bezoeken en dagelijks dertig minuten moet wandelen. Dan merk je namelijk pas effect. Je bent vastbesloten je aan dit regime te houden. Deze keer ga je het volhouden. Je hebt alvast een jaarabonnement bij de sportschool afgesloten. Sporten, wandelen, fietsen, het helpt inderdaad om gewicht te verliezen. Hoe vaker en intensiever je beweegt, hoe meer kilocalorieën je verbrandt en hoe meer spierweefsel je opbouwt. Kortom: je wordt slanker en strakker. Dat klinkt goed! Als je dit regime volhoudt, dan is dat geweldig.
Wat doe je als je een week niet naar de sportschool bent geweest omdat je geen tijd of zin had? Stop je er dan helemaal mee omdat je niet aan je eigen verplichtingen blijkt te kunnen voldoen?
- Jezelf veroordelen na één overtreding
Als de verleiding van een chocolaatje in de tweede week toch te groot bleek, dan is dit vaak al reden genoeg om je lijnpoging als volledig mislukt beschouwen. Zie je wel, het is niet gelukt. Ik kan het niet.
- Denken dat ‘al je werk voor niets is geweest en het nu toch niets meer uitmaakt’
Je lijnpoging is mislukt: je hebt een chocolaatje genomen en het maakt nu allemaal niets meer uit, de hele doos met chocolaatjes kan nu wel op. De rest van de dag kun je net zo goed ook zondigen; die extra kilocalorieën maken vandaag niet meer uit. Je hebt ook een goede reden om jezelf te troosten met iets lekkers, je bent namelijk twee weken lang streng bezig geweest en je bent nu zielig. Goede redenen om jezelf te verwennen.
- Je gezonde verstand buiten werking stellen
Bij de redeneringen die ik noem bij 4. en 5. blijkt dat je je gezonde verstand uitschakelt. Een chocolaatje nemen betekent ongeveer 50 tot 75 kilocalorieën extra binnenkrijgen. Dat is wellicht niet handig als je wilt afvallen, maar het is uiteraard geen ramp. Als je twee weken goed bezig bent met lijnen en je bent een kilo afgevallen, dan mag je heel trots zijn op jezelf! Een chocolaatje nemen is dan iets wat je liever niet had gewild, maar die 50 tot 75 kilocalorieën hebben echt geen invloed op je gewicht. Helaas wel op je humeur en zelfvertrouwen!
Zo kom je dus in de vicieuze cirkel.
Hoe kom je uit deze vicieuze cirkel of hoe voorkom je dat je erin mee gezogen wordt?
- Stel een realistisch doel qua afvallen: 1,5 kg per maand.Dit is echt genoeg. Dat betekent dat je 10 kilo afvalt in een half jaar. Of bijna 20 kilo per jaar!
- Vergeet absolute geboden en verboden. Absolute regels zijn moeilijk vol te houden. Iets wat verboden is wordt juist extra verleidelijk en steeds moeilijker te weerstaan.
- Niet eisen dat je 3 x p week moet sporten: bouw het stap voor stap op. Hardlopers zijn soms doodlopers.
- Veroordeel jezelf niet na 1 keer snoepen
- Verwacht tegenvallers: ziekte, blessures, drukte op het werk
- Gebruik alsjeblieft je gezonde verstand. Slechte dag gehad? Kan gebeuren. Maak morgen weer een gezonde start.
Laat ons weten welke gezonde gewoonten jij dit jaar hebt vastgehouden. Deel het en maak kans op een gratis boek “Groeien door Afvallen” en 10kilolichter succesdeelnemer Paula Laning.
Mijn nieuwe gewoonte sinds januari: 1 x p week Total Body Training en 1 x p week Pilates op de sportschool. Dit levert op: een strakker lichaam (yes!), gezellige contacten en minder uren achter de laptop!
En jouw nieuwe gezonde gewoonten?