Zwaarder door stress 2: mensen-, zoogdieren- en reptielenbrein - Emotie-eten de Baas

Zwaarder door stress 2: mensen-, zoogdieren- en reptielenbrein

Zwaarder door stress? Ja, als helder nadenken niet meer lukt.

Stress kan veel effect op je dagelijks leven hebben. Zo lijdt je gemoedstoestand vaak onder stress.

Stress kan ook een negatieve invloed op je gewicht te hebben. Hoe? Doordat stress er soms voor zorgt dat je niet helder meer kunt denken. In dit artikel uitleg over de werking van je hersenen. Uitleg over het Mensenbrein, het Zoogdierenbrein en het Reptielenbrein.

Hoe komt het dat je in een aantal situaties niet meer helder kunt nadenken en ‘moet eten’. Uitleg waarom je soms het gevoel hebt ‘dat je het niet meer aankunt, dat het allemaal niets meer uitmaakt, ik moet nu eten om tot rust te komen’.  Ik leg dit uit aan de hand van het model Window of Tolerance. Zie het schema op pagina 2 in het artikel Zwaarder door stress 2 over het mensen- zoogdieren en reptielenbrein

Als je je rustig voelt en met gezond verstand kunt nadenken, dan denk je vanuit het zogenaamde Mensenbrein, de Neocortex. Bijvoorbeeld: je hebt je laten verleiden tot overwerk. ‘Niet handig, aangezien je ook nog boodschappen moet doen en moet koken. Tja. Dan maar even een gemakkelijke maaltijd maken met een zak wokgroente, snelkookrijst en een gebakken ei. Beetje haasten en karig, maar het hele gezin heeft weer te eten. Morgen mijn werk toch beter plannen.’ Een heel verstandige reactie, vanuit je Mensenbrein. Wauw.

Als het je niet lukt om rustig te blijven nadenken, dan schiet je in je Zoogdierenbrein. Dit gebeurt bijvoorbeeld als je al langere tijd last van stress heeft. Je bent overprikkeld, snel geraakt, huilerig of snel geïrriteerd. Logisch nadenken vanuit je Mensenbrein lukt niet meer.

‘En dan ook nog overwerken terwijl ik nog boodschappen moet doen en moet koken!!! Wanneer denkt er iemand aan mij?? Potverdorie. Bekijk het allemaal. Ik neem wel een zak chips onderweg. Als ze thuis nog eten willen, dan bestellen ze zelf maar pizza. Het maakt toch allemaal niks meer uit! Gezond eten? Laat maar. Dat lukt nooit op deze manier. Na de chips maakt een reep chocola ook niets meer uit. Toch al een verloren dag. Ik stop met dat lijnen. ’t Is allemaal te veel. Gekkenwerk.’

 

Als mensen ernstig stress ervaren, dan kun je in je Reptielenbrein terecht komen. Een voorbeeld: ik heb een fobie voor naalden en bloedafnames. Ca. 1 x per 10 jaar moet ik bloed laten prikken. Met gezond verstand beredeneren dat ik dit overleef lukt mijn niet. Ik schiet mijn Zoogdierenbrein in met zweten en paniek. Tot slot besluit mijn Reptielenbrein mijn bloeddruk te verlagen en val ik bijna flauw. Mijn Mensenbrein kan ik wel voor de bloedafname inschakelen: ik ga alvast liggen.

Als ik te veel werk, dan kan ik totaal van slag raken van een printer die opeens kapot is. Ik vlucht in zieligheid, boosheid, een huilbui (Zoogdierenbrein). Als ik me evenwichtiger voel en een minder volle

agenda heb, dan kan ik rustig nadenken over de acties die nodig zijn: even printen bij de buurman of de kopieerwinkel inschakelen en vervolgens een nieuwe printer uitzoeken (Mensenbrein).

 

Door te veel stress in je dagelijks leven te ervaren verklein je de bandbreedte van je zogenaamde Window of Tolerance. Door overprikkeling schiet je sneller in je Zoogdierenbrein. In deze toestand kies je onbewust voor:

Vluchten => bijv. vluchten in eten, een reep chocola of zak chips leeg eten. Of vluchten in zielig zijn.

Vechten => bijv. door iedereen in je buurt de schuld te geven dat jij moet overwerken en daardoor extra bent gaan eten. Of je man de schuld geven aangezien hij koekjes in huis gehaald heeft.

Bevriezen => bijv. door lamlendig op de bank te hangen of je te verstoppen onder je dekbed. Sportschool? Naar buiten? Vergeet het de komende dagen maar!

 

Janna: ‘ik heb een jaar lang super fanatiek gesport met een personal trainer, koolhydraat arm gegeten en ben 40 kg kwijtgeraakt. Het ging ontzettend goed. Ik voelde me prima.

De afgelopen zomer was er te veel overwerk en heb ik weinig tijd genomen om te sporten. Mijn moeder werd ziek en dat vrat aan me. Veel zorgen over haar. Sporten? Geen tijd en zin meer in. Langzamerhand ben ik weer veel te veel gaan eten. Ik ben flink aangekomen. Baal ervan.  Ben moe, futloos en wil niet meer nadenken over het eten. Ik vlucht nu inderdaad in mijn dagelijkse eetbuien.’

Door werkdruk en zorgen over haar moeder heeft ze nu helaas tijdelijk de bandbreedte van haar mensenbrein, de Window of Tolerance verkleind. Het goede nieuws is dat ze nu weer, met gezond verstand, gaat starten met sporten en goed eten.

 

Stress kan er dus daadwerkelijk voor zorgen dat je het gevoel hebt ‘ik moet wat eten, nu!’.

Teveel stress kan betekenen dat je niet helder meer kunt nadenken en dat je daardoor je snoep- en snaaibuien niet kunt weerstaan.

Zoals Elisabeth ontdekte: ‘ja inderdaad, in weken met veel overwerk laat ik het avondeten vaak zitten. Geen zin om te koken. Waarom zou ik ook? Ik baal van het vele werken en heb verder nergens zin in. Geen energie om na te denken als ik in de supermarkt ben. Ik ga steeds gemakkelijker eten en baal daar weer van.  Nu ik eindelijk weer in mijn normale werkritme zit heb ik tijd en energie over om mijn eten te plannen. Het voelt veel beter dat ik nu weer kook en fatsoenlijk eet. Dat zorgt er volgens mij ook voor dat ik nu minder moe ben. Gelukkig’.

Hoe herken jij of je in je mensen-, zoogdieren- of reptielenbrein zit? Deel het onderstaand met ons en maak kans op een gratis boek “Liefde in plaats van chocola”

Ik gun jou dat je goed zorgt voor jezelf, door de stress in je dagelijks leven te verminderen, door zo mogelijk andere keuzes te maken of door je minder druk te maken over tegenvallers. Eenvoudig? Niet altijd. Het is wel de moeite waard.

Meer weten? Kijk op www.emotie-etendebaas.nl voor meer artikelen of maak een afspraak voor een gratis intakegesprek bij een emotie-eten de baas specialist© in jouw regio.